Az Elektromos cigaretta (E-Cigi)

 
Az elektromos cigaretta képes helyettesíteni a hagyományos cigarettát. Annyiban tér el attól, hogy a használata során nem képződik kátrány, káros égéstermék, és a további közel 500 féle az emberi szervezetre káros kémiai összetevő sem (amelyek egyébként a hagyományos cigaretta által előidézett légzőszervi és szív-, érrendszeri, valamint daganatos megbetegedéseket okozzák.)
Tartalmazhat viszont nikotint, ami addiktív, ezért javasoljuk, hogy teljesen szokj le a dohányzásról!
 
Az elektromos cigaretta előnyei
 
A dohányosok többsége azért dohányzik, mert élvezi a dohányzással együtt járó mozdulatokat, annak érzelmi, és fizikai hatásait. Az oxy gain e cigi használatával megszabadulhatsz a hagyományos cigaretta fogyasztásával járó számos egészségügyi kockázattól, úgy, hogy közben nem kell lemondanod a dohányzás kínálta örömökről.
 
Az elektromos cigaretta használatának legfőbb előnyei:
Szerkezet
 
Az elektromos cigaretta látszólagos füstjét, melyet mikroelektronikai szabályozó technológia, és porlasztási eljárás generál, kátrány nélkül lélegezhetik be a használók. A füst tehát látszólagos, vagyis vízgőz (pára), és a használt patron típusától függően nikotin kerül a szervezetbe.
Az e cigi-t használók tehát megakadályozzák, hogy tüdejükbe és szervezetükbe kátrány, és számos más veszélyes anyag jusson, és megkímélik a kellemetlen cigarettafüsttől a passzív dohányosokat is.
 
Az elektromos cigaretta működése
 
Az elektromos cigaretta belsejében a folyékony nikotint egy miniatűr, porlasztó pumpa egy porlasztó cellába nyomja. Az itt lévő alacsony sűrűségű nikotint 0, 5 µm -1, 5 µm ködszerű cseppekké porlasztja a magas frekvenciás, ultrahangos, vibrációs mezőben.
Ezután a füstköd cseppecskéket szétszórja a szíváskor keletkező légáramlat, végezetül pára keletkezik, amely a cigaretta füstjét utánozza. Mielőtt porlasztaná a folyadékot, fel kell melegíteni, hogy csökkentse annak felületi feszültségét oly mértékig, hogy a legkönnyebb legyen porlasztani.
Az OXY GAIN készülékek a hagyományos cigarettának nem csak a füstjét, hanem a füst hőmérsékletét (50°C- 60°C) is stimulálja, biztosítva ezzel a dohányosok már megszokott érzését.
Az elektromos cigaretta kifejlesztésében mikroelektronikai kontrol technológiát és különleges porlasztási metódusokat alkalmaztak, így kátrány és szén-monoxid bevitele nélkül is élvezhető.
 
Használat
 
Az elektromos cigaretta használat kicsit különbözik a normál cigizéstől. Inkább egyfajta inhalálásról van szó. Amikor beleszívsz az e cigidbe, a következőkre kell figyelned:
1. Ne szívd a cigarettát gyorsan, lassú és hosszú szippantásokkal éred el azt a hatást (elegendő mennyiségű és hőmérsékletű „füst”) amit a megszokott, normál cigarettád nyújt.
2. Ne szívj túl kicsi slukkokat, és ne szívj bele túl sokszor a cigarettába rövid idő alatt. Ez negatív hatással lehet a cigaretta működésére. 
3. Mindig lassan szívj a cigarettába (max 10-15 alkalommal „rágyújtásonként”), majd hagyd, hogy az atomizátor legalább 20-30 percet pihenjen. A készülékek túlzott használata hibás működéshez vezethet.
 
A patron
 
A patron nikotin folyadékot tartalmaz. Dohányzás közben a nikotin 7-9 másodperc alatt a vérbe jut, amire a dohányos szervezete egy sor fiziológia reakcióval válaszol, mint például a boldogság érzet. Manapság, szakértők és sok klinikai tapasztalat szerint a „nikotint helyettesítő terápia” biztos, és hatásos módja lehet a dohányzásról való leszokásnak.
Az OXY GAIN nikotin patron mentes az oly a káros anyagoktól, mint a kátrány és a szénmonoxid, a dohányzás ártalmai minimálisra csökkennek. Több egészségügyi és fogyasztóvédelmi szervezet (TUV, SGS) méreganyag tesztelése igazolta az OXY GAIN patronok biztonságosságát.
 
Nikotin tartalom szerint 4 fajta patron kapható:
HIGH - ERőS        18 mg nikotin/1 ml e-liquid
MED - KÖZEPES    11 mg nikotin/1 ml e-liquid
LOW - GYENGE      6 mg nikotin/1 ml e-liquid
NON - ZÉRÓ          0 mg nikotin/e-liquid
 
A patronok erőssége kizárólag a nikotintartalmat jelzi. Mikor szívod az elektromos cigarettát, az atomizátor által felmelegített, nikotinnal kevert vízgőzt (látszólag füst) inhalálsz. Ennek a látszólagos füstnek a mennyisége határozza meg a használat során, a garatban érzékelhető erősséget.
A patronok különböző mértékű nikotin tartalma a dohányzásról való fokozatos leszokást is segítheti. A zéró nikotin tartalommal bíró patron használata akkor ajánlott, ha:
1. Már eljutottál a leszokási módszer 4. fázisához
2. Biorezonanciás leszoktató terápián vettél részt (e terápia után szigorúan tilos a nikotinbevitel, ugyanakkor egyeseknek még szüksége lehet a beidegződött mozdulatok gyakorlására.)
3. Már nincs szükséged a nikotinra, mégis szeretnél alkalmanként „dohányozni”
A webáruházban, illetve az üzletekben vásárolni, kizárólag a 18. életévét már betöltött személyek tudnak.
 
A patron nikotin tartalmának helyes megválasztásáról bővebben itt olvashatsz.
 
Hány db ciginek felel meg 1 elektromos cigaretta patron?
 
Az elektromos cigaretta gyártók eltérően nyilatkoznak arról, hogy egy db patron hány darab hagyományos cigaretta elszívásának felel meg. Sajnos nem adható egyértelmű válasz a kérdésre, mivel számos tényező befolyásolja a különböző típusú patronok kapacitását.
Általánosságban elmondható azonban, hogy 1 ml e-liquid felhasználása kb. 200 - 250 slukkra elegendő, ami 20 - 25 szál hagyományos cigarettának felel meg.
A különböző típusú patronok tartályának e-liquid kapacitását megtalálja a patronok leírásánál. 
 
Amit figyelembe kell venni:
 
1. a kérdéses patron típusa, a tartály űrtartalma
 
2. a gyárilag töltött patronból kevés e-liquid mindig elpárolog, mire a fogyasztóhoz jut.
 
3. minden ember más, a dohányosok dohányzási szokásai különbözőek. Van, aki egy hagyományos cigarettába 6-        7-szer szív bele, mások 10-12 slukk után nyomják el a cigit.
 
4. nem megfelelő erősségű nikotin patron választása a vásárlásnál. Ha ugyanis alacsonyabb nikotin tartalmú               patront használsz, mint a korábban fogyasztott hagyományos cigid, akkor erőssebben, és gyakrabban fogsz               beleszívni az elektromos cigarettádba, így a patronban lévő E-folyadék is gyorsabban kifogy.
 
5. nagyon fontos tudni, hogy a patronok E-folyadék tartalmának 1/3 része nem kerül felhasználásra. Képzeletben           oszd fel a patrontartályt harmadokra. Csupán a felső két harmad folyadék tartalma hasznos, az atomizátor                   (porlasztó) számára csak ez a biztonságos hogy soha ne legyen száraz. Az atomizátortól legtávolabb eső                     harmadban lévő folyadékot lehetőleg soha ne használd fel.
 
6. számolni kell azzal is, hogy minden folyadék párolog, így a nikotin patronoknak van egy természetes kiszáradási t     tényezője is. Ez függ a patron felbontása óta eltelt időtől, a tárolási hőmérséklettől, és a környezeti klímától (ahol       használod az elektromos cigarettát). Lehetőleg a megkezdett patron 2 héten belül használd fel!
 
7.a legjobb élmény és egyben a legkifizetődőbb megoldás, ha a gyári patronjaidat utántöltöd az e-liquid utántöltő         folyadékkal.
 
A patron utántöltése
 
Amikor a patron ízét már nem érzed elég intenzívnek, vagy az elektromos cigaretta szívásakor nem, vagy nem a megszokott mennyiségben képződik pára (látszólag füst) a patront újra lehet tölteni a speciális e-liquid folyadékkal.
TIPP
Győződj meg az akkumulátor töltöttségéről, mert lehet hogy a páraképződés elégtelensége a nem megfelelően töltött akkumulátor miatt van.
 
Hogyan kell használni az e-liquid folyadékot?
 
A zárókupakot (ha van az adott patron típusnál), majd a patronsapkát levéve az e-folyadék tartályból csepegtess pár csepp e-liquid folyadékot a patron tartályban lévő vattára.
Tartsd a patront függőleges helyzetben (tartály rész felfelé néz), hagyd, hogy a vatta kicsit magába szívja a folyadékot (várj kb. 1-2 percet, addig végezd el a műveletet a többi feltöltésre váró patronnal is), majd csepegtess további 1-2 csepp e-liquid folyadékot a tartályban lévő vattára.
A legjobb megoldás, ha egy fecskendő és injekciós tű segítségével végzed a műveletet. Fecskendezz e-liquid folyadékot közvetlenül a tartályba. (óvatosan szúrd a tűt a vattába, majd lassan fecskendezz e-liquid folyadékot a tartályba).
Az egyes patron típusokra vonatkozó részletes utántöltési leírást megtalálod az adott patron típus leírásánál.  patronok vásárlása
 
Meddig használható egy patron?
 
A patron és a szipka részek addig tartanak, míg tönkre nem mennek. Mikor megy tönkre?
Ha a patron már nem illeszkedik szorosan az atomizátorra.
Ha a vattapárna összetömörödik, és már nem szívja fel a folyadékot.
Ha a vattapárna kilazul és kiesik a patrontartályból.
Ezek bármelyike megtörténhet, azonban a patront nem higiénikus a végsőkig használni. Biztosan nem szívnád ugyanazt a cigarettavéget hetekig, még ha lehetőséged lenne is rá. Ha rendszeresen használod az elektromos cigarettádat, egy patront ne használj 1 hétnél tovább!